Wanneer je overweegt om elektrisch te gaan rijden, wil je ook graag weten wat er allemaal bij komt kijken. Je wil namelijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. De aanschaf van een elektrische auto is namelijk al duur, maar de extra benodigdheden kosten ook geld. In deze blog gaan we in op deze extra benodigdheden, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. 

Het opladen van de auto 

Bij een elektrische auto is een factor die meespeelt in de beslissing tot overstappen naar deze auto, het opladen van de auto. Wanneer je voor het opladen van de auto alleen maar gebruik maakt van laadstations langs bijvoorbeeld de snelweg. In het niet alleen duur maar kost het ook nog eens veel tijd. In verhouding laden deze laadpalen sneller dan een reguliere lader voor auto’s, maar om de auto vol te laden kun je soms wel 45 minuten wachten. 

Om te voorkomen dat je afhankelijk wordt van een laadstation langs de weg kun je er ook voor kiezen om een laadpaal thuis te laten installeren. Bij een laadstation moet je niet alleen lang wachten totdat de auto vol is, maar door de opkomst van elektrische rijders ben je ook afhankelijk of er wel een laadpaal beschikbaar is. Anders moet je ook nog wachten totdat een ander zijn auto vol is. 

Een laadpaal aan huis    

Om te voorkomen dat een elektrische auto veel tijd gaat kosten, door elke keer bij een laadpaal langs de weg te gaan staan. Kun je er ook voor kiezen op een laadpaal bij jou thuis te laten plaatsen. Zo kun je gemakkelijk wanneer je aan het slapen bent de auto opladen, zodat je ‘s ochtends met een volle accu weer weg kan. En wanneer je met een bijna lege accu weer thuiskomt hang je de auto gewoon weer aan de lader.

Zo een wallbox is niet alleen makkelijk in gebruik, aangezien je auto oplaadt terwijl je slaapt. Maar deze wallbox kan ook veel inzicht bieden in het verbruik van de elektrische auto. Zo bieden deze wallboxen inzicht in hoeveel stroom de auto verbruikt in een app, zonder dat je aan abonnementskosten verbonden zit. Sommige wallboxen bieden zelfs de mogelijkheid voor automatische verrekening.  

Ook zou je ervoor kunnen kiezen om zonnepanelen te nemen, op zo je eigen stroom op te wekken voor het opladen van je eigen auto. Op deze manier voorkom je ook hoge energierekeningen waar je misschien niet op had gerekend. Alleen is het aanschaffen van zonnepanelen ook een investiring.