Voor veel ondernemers en bedrijfseigenaren is het hebben van een bedrijfswagen essentieel voor het succes van hun activiteiten. Deze vorm van zakelijk leasen biedt mobiliteit, gemak en een professionele uitstraling. Bij het nemen van de beslissing over het verkrijgen van een bedrijfswagen zijn er echter twee belangrijke opties om te overwegen: leasen of kopen. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van zowel een bedrijfswagen leasen als een bedrijfswagen kopen bespreken om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw bedrijf.

Leasen van een bedrijfswagen

Het leasen van een bedrijfswagen biedt verschillende voordelen. Zo zijn bij het leasen van een bedrijfswagen de initiële kosten meestal lager dan bij het kopen. In plaats van een grote som geld uit te geven, betaal je namelijk maandelijks een vast bedrag, wat je cashflow kan verbeteren. Ook bieden leasemaatschappijen vaak leasecontracten inclusief onderhoud en reparaties. Dit betekent dat je minder zorgen hebt over onverwachte kosten voor het onderhoud van de auto. Met een leaseauto kun je ook regelmatig upgraden naar een nieuwere auto met de nieuwste functies en technologieën. Dit kan je bedrijf een professionele uitstraling geven en je medewerkers zullen genieten van de nieuwste rijervaring. Echter hebben leasecontracten meestal een limiet aan het aantal kilometers dat je per jaar kunt rijden. Als je deze limiet overschrijdt, kunnen er extra kosten worden berekend. Ook ben je gedurende het leasecontract niet de eigenaar van de auto. Als laatste kunnen er, wanneer je het leasecontract voortijdig wil beëindigen, aanzienlijke kosten zijn verbonden aan het verbreken van het contract.

Kopen van een bedrijfswagen

Naast de voor- en nadelen van een bedrijfswagen leasen, zijn er ook voor- en nadelen verbonden aan het kopen van een bedrijfswagen. Als je een bedrijfswagen koopt, ben je direct de eigenaar. Dit betekent dat je de auto als een activum op je balans kunt boeken. Dit is fijn voor bedrijven die meer investeringsgericht zijn. Ook zijn er geen beperkingen aan het aantal kilometers dat je met de auto kunt rijden, wat vooral gunstig is als je veel zakelijke kilometers maakt. Echter vereist het kopen van een bedrijfswagen meestal een aanzienlijke aanbetaling, wat een impact kan hebben op je cashflow. Als eigenaar ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de auto, wat onverwachte kosten met zich mee kan brengen. Een gekochte bedrijfswagen zal in waarde afnemen na verloop van tijd, wat een negatief effect kan hebben op je financiën als je ervoor kiest om de auto later te verkopen.