Projectmanagers die eens hebben gewerkt aan een wegverlichting project weten allemaal wat er bij komt kijken en waar ze rekening mee moeten houden. Daar zijn zij ook gespecialiseerd in. Maar in sommige gevallen kan het zijn dat je ineens een ander soort projectmanager hebt die eigenlijk niet veel van wegverlichting weet. Dat is helemaal niet erg en je hoeft ook niet alles te weten. Maar als je aan de slag gaat zijn deze paar punten wel belangrijk om in je achterhoofd te houden.

Bedenk goed wat voor soort lampen er op straat komen

Je wil natuurlijk dat een bepaalde weg of straat goed belicht wordt, zodat mensen alles kunnen zien tijdens het rijden of het wandelen. Maar daarbij is ook het goede soort licht kiezen een hele belangrijke stap. Als manager is het namelijk van belang dat je niet een erg sterk licht neemt waardoor bestuurders blind worden en niet te zacht zodat je weer helemaal niets ziet. Wij raden je het vooral aan om met de experts te praten en te kijken wat nu passend is voor die ene straat waar het project over gaat.

De plaatsing van de lampen moet goed in verhouding zijn

Het is niet zo dat je even een aantal lantaarnpalen bij elkaar zet en je bent klaar. Nee, zo werkt dat niet. Je moet nauwkeurig uitrekenen waar welke lamp precies staat zodat de weg goed verlicht wordt maar ook weer niet allemaal te fel wordt dat het niet meer fijn is om naar te kijken. Hier zit een heel wiskundig team achter en daar ga je nauw mee samenwerken om dit project geheel te realiseren. Jij zorgt dat zij hun werk kunnen doen en zij gaan aan de slag met het meetwerk.

Beter zicht voor iedereen

Wegverlichting klinkt zo simpel en makkelijk, maar er komt veel meer bij kijken dan mensen uiteindelijk denken. Daarom moeten we eens stil blijven staan bij de mensen die onze wegen zo kunnen verlichten dat het precies genoeg is om alles goed te kunnen zien. Zonder hen hadden we anders hele donkere wegen.