Wat er ook gebeurt, de behoefte aan transport blijft bestaan. Je kunt je transportwensen op verschillende manieren vervullen. Hoewel het openbaar vervoer momenteel op een lager pitje draait, is het nog steeds een betrouwbare manier van transport, maar als je liever je eigen auto hebt, kun je op verschillende manieren aan een wagen komen. Je kunt er een kopen of huren, of je kunt een private lease aangaan. Maar wat houdt een private lease precies in, en wat komt er verder allemaal bij kijken?

Wat houdt de private lease in?

Als je een private lease aangaat, kun je tegen een vast bedrag per maand een nieuwe auto rijden. De termijn en het maandbedrag van de lease worden van tevoren afgesproken. Daarbij wordt ook direct een verwachte hoeveelheid kilometers per jaar overeengekomen. Bij een private lease hoef je alleen zelf op te draaien voor de brandstofkosten en het maandbedrag van de lease. Natuurlijk betaal je ook de eventuele parkeerkosten en boetes zelf, maar de rest (bijvoorbeeld de verzekering, wegenbelasting, wassen, onderhoud, en natuurlijk het gebruik van de auto) is inbegrepen bij de leaseprijs. De leverancier van de auto voorziet ook in het onderhoud.

Hoe wordt de prijs van een private lease bepaald?

De belangrijkste factor bij de totstandkoming van de leaseprijs is de waarde van de auto zelf. Private leaseauto’s kun je makkelijk zelf online vergelijken. Het kost natuurlijk meer om een grotere en/of duurdere auto te leasen dan een kleine, goedkope. Daarnaast spelen ook de duur van de overeenkomst en het aantal gereden kilometers per jaar een rol. Bij het aangaan van de lease, spreek je van tevoren af hoeveel kilometers je per jaar kosteloos wilt rijden. Als je die hoeveelheid overschrijdt, worden er extra kosten (per kilometer) in rekening gebracht, maar als je minder hebt gereden, krijg je ook per kilometer een bedrag teruggestort. Verder hebben de eventuele extra dienstenpakketten en aanvullende verzekeringen ook een invloed op de prijs. Private leasewagens zijn al beschikbaar vanaf 200 euro per maand, maar als je extra kilometers wilt rijden, of nog wat aanvullende pakketten wilt aangaan, ben je natuurlijk wat meer kwijt.

Een private lease versus een auto kopen

Bij het kopen van een auto, betaal je slechts eenmaal voor de auto (ervan uitgaande dat je geen lening aangaat), en daarna is het van jou. De rest van de tijd dat je de auto gebruikt, ben je alleen nog verantwoordelijk voor de bijkomende kosten. Omdat je in dit geval echter een groot bedrag in één keer kwijt bent, kan het kopen van een auto hoogdrempelig zijn in vergelijking met een private lease. Bij een private lease, rij je een nieuwe auto (die aardig wat zou kosten als je het in één keer kocht), tegen een vast bedrag per maand, en heb je ook geen omkijken naar de bijkomende kosten.

Hoe verschilt een private lease van een zakelijke lease?

Het grootste verschil tussen een zakelijke en een private lease is de bijtelling. Als je met een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privédoeleinden, wordt er bijtelling gerekend. Bijtelling is een vorm van belasting, waarbij de hoogte afhangt van het type auto dat je rijdt. Bij een private lease is er geen sprake van bijtelling.