Wanneer er gesproken wordt over het importeren van auto’s uit het buitenland, dan gaat het al snel over de Duitse automarkt. Europa bestaat echter uit nog meer landen waar men auto’s verkoopt en afhankelijk van de reden voor het kiezen van een importauto kan ook een van die andere landen lucratief zijn wanneer je een auto wilt importeren.

Voordelen import België

Laten we België eens als voorbeeld nemen. Uiteraard is het aanbod bij lange na niet zo groot als in Duitsland maar ze is nagenoeg gelijk aan die van Nederland en de afstanden zijn vaak een stuk korter. Wanneer je bij de zoektocht naar een nieuwe of tweedehandse bolide in Vlaanderen uitkomt heb je tevens als voordeel dat de taal geen barrière vormt. In Wallonië, het Franstalige deel van België, wordt dit vaak alweer een stuk lastiger. Als je niet behoorlijk Frans spreekt raden we je aan om de zoektocht eerst tot Vlaanderen te beperken. Een bijkomend voordeel van een auto in België in vergelijking tot Duitsland is dat er tussen België en Nederland kilometerstanden worden uitgewisseld, iets dat niet gebeurt tussen Duitsland en Nederland. Je bent dus in België met de zogenaamde “Car-pass” verzekerd van een correcte kilometerstand!

Tip: https://easyimport.nl/auto-importeren-belgie/

Prijsverschil

In veel gevallen zijn de auto’s in België luxer uitgevoerd dan die in Nederland. Daar komt vervolgens bij dat het aanbod van benzineauto’s in België de laatste jaren is gegroeid tot 83% ten opzichte van het percentage dieselauto’s en ook hier geldt dat het grote aanbod de prijzen drukt! Als laatste, maar meestal doorslaggevende argument, komt daar nog bij dat het prijsverschil tussen Nederland en België, doordat men enkele jaren geleden in Nederland de belasting (BPM) is gaan berekenen aan de hand van de gemiddelde CO2-uitstoot van auto’s, zeker voor de grotere en luxere auto’s groot kan zijn. De kleine, zuinige auto’s zijn nog wel redelijk voordelig geprijsd in Nederland, maar de kosten stijgen voor grotere, minder zuinige modellen schrikbarend.

Alternatief: https://easyimport.nl/auto-importeren-duitsland/

Het is dan ook overduidelijk dat deze exemplaren in België vaak tientallen duizenden euro’s goedkoper zijn dan in Nederland. Doordat bij het invoeren van een auto uit een ander EU land de BPM wordt bepaald aan de hand van de officiële eerste toelatingsdatum, en men vervolgens vrij is om te kiezen voor het meest gunstige BPM regime in de jaren tussen deze eerste toelating en de datum van importeren, kan men enorm veel voordeliger uit zijn wanneer men de auto vanuit België importeert dan wanneer deze in Nederland zelf wordt gekocht.