Een aanhanger achter de auto plaatsen kan erg handig zijn om spullen te vervoeren. Auto’s ontbreken vaak aan laadruimte, waardoor een aanhanger goed van pas kan komen. Aanhangers zijn er in verschillende varianten. Zo heb je bijvoorbeeld paardenaanhangers, bootaanhangers en caravans. Een caravan is eigenlijk gewoon een huis op wielen, deze is dan ook niet bedoeld om specifiek spullen te vervoeren. Caravans en andere aanhangers zijn vaak niet de kleinste objecten, dus het is belangrijk dat je goede keuzes maakt rondom de aanhanger. Een belangrijke keuze die je moet maken als je vaak met een aanhanger rijdt, is wat voor auto je wilt hebben. Omdat deze aanhangers zwaar zijn, kan dit bijvoorbeeld niet met een oude Fiat Punto vooruit getrokken worden.

Trekhaak

De toevoeging die absoluut niet kan ontbreken aan een auto is de trekhaak. De trekhaak zorgt er immers voor dat de aanhanger achter de auto kan hangen. Een trekhaak is een metalen opzetstuk achter de auto speciaal bedoeld om aanhangers en dergelijke voort te trekken. Op veel auto’s is het mogelijk een trekhaak te laten zetten, maar niet alle auto’s zijn hier geschikt voor. Let er dus goed op dat de auto de optie heeft om een trekhaak te dragen. De reden dat niet elke auto een trekhaak kan, is onder andere door de positie van het kenteken en de mistlichten.

Vermogen

Het vermogen van een auto is al belangrijk bij het kiezen van de auto, puur voor de kracht van de auto zelf. Daarnaast is het vermogen van de auto ook erg belangrijk voor de aanhanger. Een auto moet genoeg vermogen hebben om de aanhanger voort te kunnen trekken. Aanhangers kunnen veel wegen, waardoor kleine auto’s hier te veel moeite mee kunnen hebben. Caravans zie je vaak ook voortgetrokken worden door grote auto’s. Dit is ook zo gek nog niet, omdat Frankrijk bijvoorbeeld een enorm populaire vakantiebestemming is. Frankrijk is vol met steile bergen, dus om een caravan of andere aanhanger zo’n berg op te trekken, is een sterke auto nodig

Gewicht

Het gewicht van een auto kan ook een grote rol spelen bij de keuze voor een aanhanger. Het totaalgewicht van de aanhanger en de auto kunnen ervoor zorgen dat er geen rijbewijs nodig is om met een kar te rijden. Als de auto en de aanhanger samen onder de 3500kg wegen, is geen additioneel rijbewijs nodig. Dit kan in het voordeel werken als er geen plan is om grote aanhangers voort te willen trekken en je het liefst een kleine auto hebt. Het totaalgewicht van de aanhanger en de auto kan ook bepalend zijn voor de snelheid. Zo mag vanaf een bepaald gewicht de auto met aanhanger nog maar maximaal 80 kilometer per uur. Aanhanger onderdelen kunnen veel gewicht met zich meebrengen, dus hierom is het ook verstandig om het gewicht van de auto mee te nemen in de keuze.