Je hebt een nieuwe aanhanger aangeschaft maar je wilt er graag oprijplaten bij? Bij het zoeken naar de juiste oprijplaten moet je een aantal dingen weten die wij in deze blog uit gaan leggen. Oprijplaten zijn in ieder geval ideaal bij het op en afrijden van voertuigen en op professioneel gebied zijn er veel verschillende oprijplaten te koop.
Welke afmeting moet mijn oprijplaat hebben?
Om de lengte van de oprijplaten te bepalen moet je weten wat de oprijhoek en de belasting is, hiervoor heb je het laadvermogen nodig. Met de volgende formule kan je de benodigde lengte van de oprijplaten berekenen: heeft het voertuig een oprijhoogte van 45 cm met een stijging van 30%, dan vul je dat op deze manier in; oprijhoogte (45 cm) delen door de maximale hellingshoek (30%) x 100 = de lengte van de oprijplaten.
Oprijplaten van kunststof, staal of aluminium
Je kan oprijplaten aanschaffen in drie verschillende materialen. Laten we beginnen met de lichtste variant, de aluminium oprijplaten. Deze oprijplaten zijn makkelijk als je er vaak mee moet sjouwen, het sjouwen kan nog gemakkelijker met de aluminium oprijplaten met handvaten. Oprijplaten van aluminium zijn ook erg duurzaam want ze roesten niet en gaan jaren mee bij goed gebruik.
De oprijplaten van staal zijn het stevigst van de drie, deze zijn daarom ideaal voor het vervoeren van de zware lading. Deze oprijplaten zijn wel wat licht gevoelig voor roest en wat zwaarder. Om zeker te zijn van geen roestende oprijplaten kan je ook roestvrijstalen of gegalvaniseerde oprijplaten kopen. Blijf alsnog deze oprijplaten goed opbergen.
Oprijplaten van kunststof zijn redelijk makkelijk vervoerbaar door het lichte gewicht, ze zijn lichter dan stalen oprijplaten. Deze oprijplaten schelen ook meer in de prijs vergeleken met de oprijplaten van aluminium of staal. Voor een goedkopere optie is dit ideaal want ze zijn ook erg duurzaam en gaan bij juist gebruik ook jaren mee.
Als overige aandachtspunten raden wij echt de lange oprijplaten van staal aan mocht je zware lading gaan vervoeren, namelijk hoe langer de oprijplaat, hoe lager de oprijhoek en hierdoor is de belasting lager. Om de belasting niet te veel te laten worden moet je de hoek van de oprijplaten ook niet te steil maken.
Vormen oprijplaat
Je kan oprijplaten ook in een aantal vormen aanschaffen. De meest voorkomende zijn natuurlijk rechte oprijplaten, die zijn vaak makkelijk op te bergen in de geïntegreerde schacht onder de laadvloer. Sommige Eduard aanhangers hebben standaard bijgeleverde oprijplaten, die kan je dan makkelijk achter de nummerplaat wegwerken.
Voor het opbergen hebben de meeste aanhangers een geïntegreerde schacht!
Je kan ook kiezen voor opklapbare oprijplaten, deze kan je gemakkelijk meenemen en nemen ook niet veel ruimte in beslag. Voor het makkelijk vervoeren van machines en lage voertuigen zijn er speciaal gebogen oprijplaten gemaakt. Door de buiging ontstaat er geen zogeheten ‘diepe hoek’ tussen het hoogste punt van de oprijplaten en de laadklep van de aanhanger.
Oprijplaten van Aanhangwagendirect
Als jij na het lezen van deze blog exact weet welke oprijplaten jij wilt, neem dan een kijkje op Aanhangwagendirect.nl. Zij hebben een breed assortiment verschillende oprijplaten. Voor eventuele vragen kan je terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect.