Binnen in het magazijn van een bedrijf is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van een groot aantal verschillende soorten hulpmiddelen. Voor heel wat van deze hulpmiddelen geldt dat ze onder de noemer van het rijdend materiaal vallen. Denk hierbij dan bijvoorbeeld maar eens aan een heftruck of aan een zogenaamde magazijntruck. Omdat er binnen in een magazijn gebruik kan worden gemaakt van zoveel verschillende zaken is het voor veel mensen toch niet helemaal helder wat nu precies het onderlinge verschil is tussen deze diverse opties. Geldt dat ook voor jou? Dan zal de informatie die je hieronder aantreft je met zekerheid van heel wat antwoorden kunnen voorzien.

Wat moet je weten over de magazijntruck?

Zoals de benaming van de magazijntruck je reeds aangeeft zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat het hierbij gaat om een klein transportmiddel welke kan worden ingezet binnen de omgeving van een magazijn. Dit betekent dat ze in de basis niet meteen geschikt zijn om bijvoorbeeld ingezet te worden op de parking van het bedrijf. Het spreekt immers voor zich dat de ondergrond van een dergelijke parking toch wel even helemaal anders is. Hou er bovendien ook rekening mee dat een dergelijke magazijntruck in verschillende vormen bestaat. Welke? Dat ontdek je hieronder.

Wat valt er allemaal onder? 

Bij het aankopen van een magazijntruck zal je tot de vaststelling komen dat er menig aantal verschillende exemplaren onder vallen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  • De handpallettruck;
  • De elektrische pallettruck;
  • De counterbalanced heftruck;
  • De reachtruck;

Naast bovenstaande exemplaren bestaat er ook nog zoiets als de orderverzameltruck. In het merendeel van de gevallen geldt voor mensen die voor het eerst een bestelling gaan plaatsen voor een magazijntruck dat ze vermoeden dat deze altijd over dezelfde eigenschappen beschikken. Vergis je dus hier dus absoluut niet in, want dat is helemaal niet juist, integendeel. Is het voor jou nog niet helemaal helder aan welk exemplaar je nu eigenlijk precies behoeften hebt? Laat je dan uiteraard altijd even grondig adviseren door iemand met kennis van zaken. Zo voorkom je verrassingen. 

Hoe kan je de beste magazijntruck bestellen?

Het is in de praktijk geweldig belangrijk om altijd stil te blijven staan bij de niet onaanzienlijke verschillen waarvan sprake kan zijn tussen de diverse magazijntrucks die op de markt zijn terug te vinden. Bij het aankopen van een dergelijke magazijntruck is het dan ook interessant om bij een aantal zaken stil te blijven staan. Je kan wat dit betreft onder meer denken aan de volgende:

  1. Hoe zwaar is de last die moet worden verplaatst? 
  2. Wat is de hoogte van de hoogste pallet?
  3. Hoe breed moet het vorkenbord ongeveer zijn? 
  4. Beschikt het pand over een beperkte(re) dorrijhoogte of niet?

De hierboven aangehaalde vier aandachtspunten zijn bij het aankopen van een bepaalde magazijntruck natuurlijk slechts het puntje van de ijsberg. In de praktijk is het dan ook zo dat je met nog heel wat andere zaken ook rekening zal willen houden. Hoe dan ook mag je dus zeker niet zomaar over één nacht ijs gaan bij het aanschaffen van een dergelijk hulpmiddel, integendeel.