Wanneer u voorbij een sportplein passeert, het voetpad oversteekt of parkeert bij je lokale supermarkt sta je er meestal niet bij stil dat er op die plaatsen wegmarkering en belijning aan te pas komt. Maar hoe zit dat nu in mekaar?

Sportvelden en coatings

Als men een sportplein aanlegt waar er verschillende sporten beoefent worden op één oppervlakte, is het belangrijk dat de belijning zo juist en zo goed mogelijk wordt aangelegd. Bij het maken van sportvelden wordt er meestal coating gebruikt, dit betekent gewoonweg dat er meestal decoratieve dingen aan te pas komen, zoals bepaalde lijnen in verschillende kleuren, tekens, symbolen. Zo is het duidelijk welke lijnen voor welke sport bedoeld is.

Wegenverf

Wegenverf wordt vooral gebruikt bij sportvelden en uiteraard, de weg. Het is een speciaal soort verf die uitermate bestand is tegen langdurig en intensief gebruik. Daarom moet de verf ook duurzaam zijn zodat die niet iedere maand vervangen moet worden. Denk hierbij aan ondergrondse parkings of de lijnen bij een vliegveld. Wegenverf wordt zeer snel droog, waardoor het verkeer of de passage bijna nooit onderbroken wordt. Er zijn zelfs speciale verven tegen vuil, zodat het steeds duidelijk is waar de markering of strepen zijn getrokken.

Stofvrij kogelstralen

Deze techniek wordt vaak gebruikt wanneer men iets moet verwijderen van het oppervlak. Dit wordt meestal toegepast op harde en ruwe oppervlakken zoals staal en beton. Het enorme voordeel aan stofvrij kogelstralen is dat het razendsnel kan gebeuren omdat de activiteit zeer efficiënt is. Ten eerste wordt de oude laag, vuil resten of slijtage verwijderd. Aan een zeer hoge snelheid worden metalen balletjes tegen een het oppervlak geschoten. Dit zorgt voor een snijdend effect.

Koud Plastic

Koud Plastic heeft een zeer hoge slijtvastheid en is zeer een hoogwaardig markeringsmateriaal. Dit komt meer voor op plaatsen zoals rotondes of oversteekplaatsen. Meestal komt dit te pas wanneer men een dikke markering moet aanbrengen zodat het duidelijk zichtbaar is. Koud plastic kan soms ook milieuvriendelijk verkregen worden. Het gebruik van koud plastic kan oplopen tot 10 jaar maar dit hangt natuurlijk af van de verkeersintensiteit.

Glow in the dark

Dit is nalichtende verf die veel wordt gebruikt bij bedrijfshallen wanneer het donker wordt of het licht uitvalt. Glow in the dark is in Duitsland verplicht bij de parkeergarages en dit zal waarschijnlijk ook in ons land verplicht worden.

Wanneer je op zoek bent naar wegmarkeringen of belijningen is het vooral handig als je duidelijk weet voor wat je het zal nodig hebben. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker voor jezelf maar ook het bedrijf die de markering plaatst. Zo weet je zeker dat het resultaat naar je wensen zal zijn.