Het zandstralen van bepaalde voorwerpen is ideaal als je een grondige reiniging van het voorwerp wilt uitvoeren. Met een zandstraalcabine kan je makkelijk roest, smeer of verf verwijderen. Een straalcabine kan je kopen in verschillende uitvoeringen. Of je nou een klein tafelmodel wilt of een groter werkbank model, het is allemaal verkrijgbaar. Het maakt niet uit of je hobbyist bent of een professional, een zandstraalcabine kan wonderen verrichten door snel je voorwerpen schoon te maken zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. 

Waarvoor gebruik je een zandstraalcabine

Een straalcabine wordt met name ingezet om op een makkelijke manier zonder veel moeite verf, roest of smeer te verwijderen. Als je een auto, boot of motorfiets wilt restaureren is een straalcabine bijna onmisbaar. Tevens kan je er gebruik van maken om houten meubels en balken van hun oude verflaag te ontdoen. Hierdoor kan je oude meubels weer opfrissen. Het wordt ook gebruikt voor blank metaal. Hierna kan je het weer een mooie nieuwe verflaag geven. 

Wat voor soorten straalcabines zijn er

Er zijn verschillende zandstraalcabines te koop. Het grote verschil zit hem in de grootte, het vermogen en de capaciteit. Als je alleen kleine onderdelen wilt reinigen dan is een tafelmodel voldoende. Op het moment dat je grotere onderdelen wilt reinigen dan heb je al snel een werktafel model nodig. Tevens zijn er mobiele straalcabines te koop. Deze zijn perfect als je grotere of losse elementen wilt schoonmaken. Hierbij kan je denken aan de carrosserie van je auto, de gevel van je huis, eiken balken, houten meubels of de bodem van je boot. Afhankelijk van het model wordt er gebruik gemaakt van een straalmiddel of straalgrit dat met een grote snelheid tegen het te reinigen voorwerp wordt geblazen. Op deze manier wordt de oppervlakte of dat onderdeel schoongemaakt. 

Soorten straalmiddel

De soorten straalmiddel die hiervoor worden gebruikt zijn herbruikbare ronde glasparels, dit wordt met name gebruikt voor het reinigen van zachtere metalen zoals aluminium. Het zorgt voor een gepolijste en fijnere afwerking. Normaalkorund is een herbruikbare hoekige korrel die wordt gebruikt voor het ontlakken en ontroesten van verschillende soorten metalen. Je zal een iets grovere afwerking hiermee krijgen. Als laatste is er nog aluminium silicaat, dit is een hoekige korrel die je eenmalig gebruikt als je metalen wilt ontroest. Dit wordt met name gebruikt bij mobiele zandstraalcabines. Je kan hiernaast nog verschillende accessoires aankopen voor je zandstraalketel zoals handschoenen, keramische koppen en een beschermkap waarvan je de gaasjes kan vervangen.